Vrei să prepari cea mai bună fasole cu ciolan afumat, ca la mama acasă? Ținând cont de câteva sfaturi din străbuni, vei ajunge la gustul desăvârșit al mâncării tradiționale din copilărie.
Și pentru că nimic nu poate înlocui acel gust nostalgic al preparatelor de casă, te învățăm astăzi cum să pregătești acest deliciu al bucătăriei românești: fasolea scăzută cu ciolan.
CITEȘTE ȘI: Ce efect are fasolea asupra glicemiei și colesterolului – Exquis
Ingrediente:
Mod de preparare:
Spală fasolea bine sub un jet de apă rece, apoi alege boabele pentru a elimina impuritățile sau boabele deteriorate.
Pune fasolea într-o oală mare și adaugă apă suficientă, astfel încât să o acopere complet, apoi las-o la înmuiat peste noapte, minim 8 ore.
Scurge fasolea și pune-o într-o oală mare, împreună cu frunzele de dafin. Acoperă cu apă și fierbe la foc mediu timp de 45-60 de minute, schimbând apa de 2-3 ori. Acest lucru va elimina toxinele și va reduce riscul de balonare.
Într-o oală separată, pune ciolanul afumat la fiert. Acoperă-l cu apă și lasă-l la foc mediu aproximativ 2-3 ore. Poți folosi oala cu presiune pentru a fierbe ciolanul mai rapid, într-o oră și un pic. Ciolanul va da preparatului un gust specific, iar carnea va deveni mai moale și se va desprinde ușor de pe os.
Toacă ceapa, morcovii, păstârnacul și ardeiul gras. Într-o tigaie mare, adaugă uleiul de floarea-soarelui și călește ceapa până devine sticloasă și ușor caramelizată, pentru 10 minute.
CITEȘTE ȘI: Borșul moldovenesc cu fasole- cea mai căutată mâncare în perioada postului – Exquis
Adaugă morcovii, ardeiul gras roșu tocat mărunt. Amestecă și sotează încă 2-3 minute legumele.
Adaugă ulterior crenguțele de tarhon, apoi amestecă bine totul.
Toarnă sucul de roșii și amestecă în continuare. Redu focul la minim și lasă amestecul pentru fasole cu ciolan să fiarbă la foc mic pentru 5 minute.
Când fasolea este gata, scurge-o bine și adaug-o în amestecul de roșii și legume.
Peste acest amestec, adaugă și ciolanul afumat, bine fiert.
Amestecă totul bine și lasă fasolea cu ciolan să fiarbă la foc mic timp de cel puțin încă 30 de minute, pentru ca aromele să se întrepătrundă.
Presară pătrunjel proaspăt tocat deasupra pentru un plus de prospețime și culoare.